La Trappe

We hadden afgesproken voor de fietsenstaling van het station in Tilburg. 
Tijdens de fietstocht naar bierbrouwerij La Trappe vertelden we elkaar hoe het er mee ging en begon de pret. 
Toen we bij de bierbrouwerij aankwamen hebben we eerst de fietsen weggezet. Hierna zijn we naar het proeflokaal gegaan en hebben we ons gemeld. De vrouw die ons ontving vertelde dat de excursie uit drie onderdelen zou bestaan: een verhaal over de geschiedenis van bierbrouwen en hoe bier nu gemaakt wordt, een rondleiding door de brouwerij en ter afsluiting een film onder het genot van een glas bier.

Wij begonnen met de rondleiding, zodat er een andere groep met de film kon beginnen. 
Er werd ons verteld dat we even buiten moesten wachten op onze gids. Toen begon de rondleiding. We hebben eerst wat gehoord over de geschiedenis van La Trappe. Dit werd verteld door Wim, onze gids. Hij vertelde dat er in de 18 eeuw een Noord-Franse met de naam Dominicus Lacaes leefde. Hij zorgde voor de kloosterlingen. Dit kon hij op een bepaald moment niet meer doen omdat de kloosterlingen het land uit moesten. Hij vroeg vervolgens aan één van zijn kloosterlingen, Sebastianus Wyart om een toevluchtsoord te zoeken in het buitenland. De keuze van Wyart viel op Nederland. In de buurt van Tilburg, op het grondgebied van het plaatsje Berkel-Enschot, vond hij wat hij zocht: een stuk heide. De bevolking noemde het Koningshoeve.

Daarna zijn we naar de Kets geweest bij de bouwerij. Onze gids vertelde dat er vier ingrediënten belangrijk zijn bij het maken van bier, namelijk: mout, gist, water en brouw. Door middel van een plattegrond op de muur liet hij het proces van bierbrouwen zien. Hierna gingen we naar buiten en kregen we van de gids  te horen dat ze vroeger al hun eten zelf maakte. Een voorbeeld hiervan was het brood. We hebben ook nog even de oude bakkerij gezien. Vervolgens zijn we nog op de plek geweest waar nu al het bier geproduceerd wordt. Hierna gingen we weer naar buiten. Daar hebben we de tuin gezien waar ze meer dan 70 hectare aan grond hebben. Na de rondleiding zijn we terug naar het proeflokaal gegaan. Daar konden we allemaal een flesje bier kiezen om te drinken. Tevens kregen we nog een film te zien waarin een samenvatting werd gegeven van het verhaal van de gids. We hebben ook nog even in de winkel rondgekeken. Hierna hebben we geëvalueerd en zijn vervolgens naar huis gegaan.

Ik noem het echt een aanrader als van je iets van cultuur, bier en het klooster wilt weten.

Geschreven door Tim, deelnemer groep 7

Logo Nederlandse Vereniging voor Autisme Logo Rabobank